「獎老」阿七遭呼喝被指「賴死」 受屈流淚:針對九線演員有用嗎 (11:44)

文章日期:2024年05月11日

無綫《開心無敵獎門人》「獎老」吳嘉儀(阿七),去年多次在社交平台發文投訴新婚的丈夫Leo(豬仔),自言婚後不要談幸福,事件一度惹熱議。到今年2月底時,她再在社交平台爆Seed,公審對象由老公變成幕後工作人員。

相關新聞:「獎老」阿七疑婚後受屈發文放負 密碼鎖被改無家可歸 被嘲蠢及麻煩

相關新聞:吳嘉儀公審幕後人員後刪文︰做人做事都係唔好太認真

昨天(10日)阿七在Ig限時動態爆料,稱在公司被人苛刻對待,最後更忍不住流淚。她疑被人呼喝,她寫道:「你坐喺度賴死都唔會有人幫你整頭。」受屈的阿七接着發文解釋:「其實,我都係被知返嚟試造型,準時換衫跟住入化妝間試嘢。我事前都唔知冇book,咁溝通清楚咪大家都好做,試唔到咪唔試囉,唔使喺化妝間對岸大聲呼喝過嚟嘅。我搵個空位坐埋一邊,諗住打個電話問清楚啲安排,仲要加句話我『賴死』。難道我特登老遠返嚟呃個古裝look?大家同事唔同部門都係做嘢啫,以禮相待好嗎?」阿七還Hashtag叫對方「將心比己」,她寫道:「就算沒必要友善也不用苛刻」、「針對一個九線演員有用嗎?」、「非常想念那些友善但退休了的同事」。

及後阿七貼出流淚食包自拍照,然後有感而發寫道:「然後坐低食件熱狗,悲就(從)中來,兩行眼淚。去到Canteen發現又轉手了,幸好大多熟私嘅員工仍然留守。」阿七表示剛入行時,有前輩分享表示後生仔女要受下氣,被人鬧慣就沒事,但阿七反駁:「我心諗:咁係咪到我老咗又變返鬧嗰個?呢啲係惡性循環。時代唔同,職場都講求互相尊重,需要雙向嘅,希望大家都謹記互相尊重。」阿七收到同事及朋友問候,她會做好自己本分,問心無愧。

(即時娛樂)

相關字詞﹕獎老 阿七 吳嘉儀