早D知早D醫|43歲黎諾懿兩大生活習慣出事 患痛風症8年 (16:21)

文章日期:2024年05月15日

今年43歲的黎諾懿在昨晚(14日)播出的新一集健康資訊節目《早D知早D醫》中,分享約8年前發現患上痛風症的經過。他回憶當時最初以為只是腳趾公扭傷,直到紅腫不已才去求醫,接受連串檢查後證實患有痛風。諾懿自言年輕時愛喝酒、吃火鍋,有時通宵拍劇後會去飲酒,特別愛喝啤酒,每次會飲1、2打。他笑言︰「我喺公司係出名唔會飲醉嗰幾位... 有次信錯好友話飲黑色啤酒健康好多,飲完又再復發,就知道唔可以再飲啤酒。」

諾懿指病發時,手指關節會感到麻痺,甚至有僵硬感覺。他透露曾見過一位前輩因嚴重痛風送醫,其關節位置被抽出結晶物體。諾懿說︰「當知道自己有呢個病時,都心諗『死啦!我會唔會咁呢?』。有病唔好怕去醫,唔理嘅話,病情會愈嚟愈嚴重,到想理時可能變咗形!我依家好注重飲食,養成多喝水同運動嘅習慣。」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕黎諾懿 早D知早D醫