神耆小子|樊亦敏獲封「啱數版何太」 冼靖峰小背心騷肌搶鏡 (17:29)

文章日期:2024年05月16日

《東張西望》報道的何伯何太「忘年戀」成為城中熱話,無獨有偶,無綫劇集《神耆小子》劇情,亦有紅顏知己洪玫瑰(樊亦敏飾)和親生仔女「爭產風波」,再加上玫瑰對錢大海(鄭則仕飾)照顧周到,煲湯、煲粥、整糖水、焗蛋糕全部做齊,而對玫瑰惜到燶的大海又送首飾,「神巧合」情節吸引網民在無綫官方社交平台的宣傳片下留言:「新何太合晒時機呀,天時地利都冇咁夾,勁」、「預知能力」。

對於遭網民指角色與城中新聞人物「神巧合」,並獲封「啱數版何太」,「玫瑰姐」樊亦敏笑言:「首先多謝大家咁記得我呢個角色,其實玫瑰同大海係咪真愛,大家睇到最尾自然有分曉,我同佢有段好浪漫往事聽晚就播,大家密切留意。」

昨晚(15日)播出一集,劇情講述繼來(曹永廉飾)懷疑玫瑰王后糕秘方外泄,獨自深夜前往聶總(魯振順飾)的三耳家調查,豈料被逮個正着兼被拉上警局!聶總藉此威脅大海合作,大海原本不欲就範,但為救兒子繼來,只好向死對頭聶總屈服;另邊廂,大海在一鳴(冼靖峰Archie飾)幫助下,發現偷走繼來合約的人是阿Jack(吳子冲飾),遂威脅玫瑰(樊亦敏飾)講出真話,玫瑰為保Jack竟攬所有罪名,二人關係耐人尋味。

Archie在劇中大放笑彈,劇情講到阿勇(蕭正楠飾)不小心將一鳴白色背心洗到縮水,穿上「縮水小背心」後的Archie全程尷尬、樣子趣怪兼喜感十足,小背心還突顯了Archie胸肌和麒麟臂。Archie與阿蕭一輪打鬧及混戰後,最終阿蕭意外扯爆小背心,令Archie意外露點,場面爆笑。!

Archie受訪時透露穿小背心場口是臨時加插:「事前冇專登操弗,係臨拍時候先話不如着件小背心玩下,知道要穿小背心即刻做幾下掌上壓,但都冇乜用,從嗰日開始我同自己講,一定要所有嘢隨時Ready,唔止淨係演技,身材都要Ready!

(即時娛樂)