陳健安獨角Look現身銅鑼灣 跟百位族人一對一捉手談情 (17:24)

文章日期:2024年05月20日

陳健安為宣傳新歌《戀愛腦之死》,早前在社交平台發布信息,指自己會現身銅鑼灣派突擊「福利」,歌迷獲悉後一呼百應,紛紛湧到銅鑼灣,與安仔見面。

安仔在新歌MV中化身獨角戀愛腦妖怪,一眾「族人」(粉絲暱稱)對他的「獨角」造型情有獨鍾,安仔再請來特技化妝師,還原他的獨角妝,現身銅鑼灣行人專用區與歌迷近距離見面。

他說:「嚟到銅鑼灣同喜歡我嘅人傾偈,平日好少機會可以一對一同歌迷或者愛我嘅人傾偈,通常都係我出活動見到,同我講拜拜、收佢哋嘅禮物,聽到佢哋講『我好鍾意你呀』,但落嚟銅鑼灣,就可以多少少時間傾偈,同埋今早再搵特技化妝師整番MV嘅妖怪角造型,等大家可以留念。」 

當日有近百歌迷聞風而至,在場工作人員向他們派籌,每人會有1分半鐘時間,與安仔坐在馬路中心一對一、面對面傾心事,話題內容不限,亦可根據現場提示卡,作為談話內容,話題包括音樂、健身、旅遊、飲食等。當日除了聚集了大班「族人」,很多路過市民亦停下腳步,圍觀趁熱鬧,令現場人頭湧湧。 

當日安仔與歌迷對話層出不窮,有人請教安仔如何減肥、要他猜謎語、對咖啡喜好、分享旅遊趣事、喜歡玩什麼遊戲機、細數足球偶像、甚至有部分人是代朋友前來見安仔一面,甫坐下便馬上致電身在海外的朋友,利用視像通話讓對方跟安仔對談等。

而大部分女歌迷主動要求跟安仔拖手對話,亦有部分男歌迷提出這個要求,但亦因為拖手事件發生了一段小插曲,當日有兩母子「族人」到場各自攞籌與安仔對話,期間,安仔拖著媽咪的手問今天是否只有母子同行,對方說:「爸爸都有呀!」嚇得安仔馬上縮手,原來爸爸正站在人群中給母子拍片影相留念,後來雖然知道他們一家三口都是自己的歌迷,但安仔仍留有餘悸,最終由拖手變把脈,還讚媽咪歌迷脈象清晰、身體健康,非常搞笑。

問安仔跟歌迷拖手對談有什麼感覺?他說:「剛才有手拖手嘅行為,要睇佢哋覺得呢個動作係咩意義,有人覺得係心靈淨化,有人會有戀愛感覺,咩感覺都唔重要,最緊要佢哋開心。」

問他最深刻的對話,安仔認為重點不是內容,反而是看到對方的表情、緊張、感動,他說:「有啲歌迷好多謝我做過嘅歌,其中有部分人代朋友嚟見我,因為佢哋唔喺香港,現場我再用facetime同對方通話,甚至有人要求朋友代自己拖我隻手。」至於為何宣傳海報會寫「沉健安」,他解釋:「點解叫沉健安?係想大家可以睇《戀愛腦之死》MV嘅時候,睇我點沉,又或者大家聽完呢首歌之後,點樣沉我。」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕戀愛腦之死 陳健安