陳柏宇自揭每次上台演出仍緊張:唱歌時唔知隻手放邊 (19:19)

文章日期:2024年06月04日

陳柏宇(Jason)日前到新城廣播接受《梨事會》主持葉文輝(啤梨)的訪問,宣傳新歌《唞》,身為兩女之父的Jason工作繁忙,回家又要幫忙照顧女兒,問他可有me time?Jason表示:「我打高爾夫球已經係休息,打咗都有10年,有時做gym、開車、大便,甚至個女瞓咗都有me time。」

出道18年的Jason曾參與各大小類型演出,雖然歌藝了得,但原來Jason每次上台都十分緊張,令啤梨驚訝:「吓?咁耐以嚟你咩騷都做過,都仲緊張?」Jason表示:「係呀,大大小小嘅場都會緊張,可能當時有幾場騷,第一場緊張頭7、8首歌,第二日緊張3、4首歌,第三日1、2首歌就得。」

Jason指緊張的時候會心跳加速,亦會影響從容程度,啤梨問他是否最緊張影響演出質素?他指:「呢個係其次,係唱歌時唔知隻手放喺邊,好多嘢要顧,綵排時我從來唔會諗我要做乜,只需要理把聲唱得好唔好。(有偶像包袱?)唔關事,係表演肢體方面,我好想望住個地下唱歌,好想鍾意點行就點行。」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕陳柏宇 葉文輝