爾冬陞:不信有白色恐怖 憂政治綁架金像獎

文章日期:2016年04月05日

【明報專訊】《十年》獲頒金像獎最佳電影的爭議沸沸揚揚,爾冬陞台上的「恐懼論」亦被外界不同解讀。他昨午接受本報電話訪問時強調,不相信電影界會出現白色恐怖,外界實在過於擔心,希望大家明白「最應恐懼的就係恐懼本身」的真義,不應過分解讀。他說個人認為《十年》在獲獎上不達標,故對結果感到「好surprise」,認為是反映社會氣氛和投票者的情緒,擔心金像獎會受政治因素影響而變質,變相「被綁架」。

指《十年》未達標 奪獎反映社會氣氛

爾冬陞解釋,「(賽果)唔係一個好似我哋諗到好職業化、好理性、好專業下投出嚟嘅票。但電影係有佢嘅指標,(最佳電影)係一個整體嘅獎。佢(《十年》)能夠入圍,係比較情緒化。其實係拿獎嘅指標上,我個人認為係不達標」。而得獎團隊自己在台上亦承認技術不足。爾冬陞事後深思前晚台下觀眾的熱烈反應,認為《十年》得獎是社會效應,是社會氣氛令電影產生巨大迴響,亦明顯感覺到投票者背後的情緒。

他說,電影界內有不同的政治取態,但一直相安無事,惟近年才變得政治化,他擔心金像獎會變質,「呢嗰唔係單純香港電影嘅事,入面好多政治訴求,但我希望大家睇部戲嘅時候,係以電影嘅專業去睇」。

身為金像獎協會主席,他認為金像獎是對同業的肯定,反對政治和宗教介入電影作宣傳,社會都應深思昨晚的現象。「如果明年再係咁情緒化,或再有咁多呢類嘅戲,又令到佢入到圍,又令到金像獎喺(內地)轉播上出咗問題,我覺得喺呢個工業入面,可能就唔係幾好囉,覺得係呢類嘅電影綁架咗金像獎。」他強調這是他的看法,大家可以不同意;站在業界立場,是不斷推廣金像獎,讓全球華人都看到,而據粗略統計,去年和前年有了內地轉播後,點擊率達2億。

籲勿過分演繹「恐懼論」

對於前晚在台上的「恐懼論」,會否擔心因頒獎言論而被秋後算帳?爾冬陞解釋其內心想法,說「成件事講大咗」,強調自己「唔怕亦唔會」,「我諗呢個就係好多人會有嘅恐懼,我冇囉。我唔覺得會(發生)。我感覺到好多人有過度嘅憂慮……所以我先有感而發去講(「恐懼論」感言)」。

「我哋一國兩制,要理解佢(中國)嘅國情、佢嘅決定,以前(金像獎)都冇轉播啦。𠵱家只係有一班年輕人拍咗一部戲,內地唔轉播而已……唔使放大、唔使咁驚,『我們最應恐懼係恐懼嘅本身』」。

感太多人過慮 「最應恐懼係恐懼本身」

爾冬陞將於今年暑假在中港兩地上映新戲《三少爺的劍》。對於言論會否影響票房和個人發展?他輕鬆笑說,「呢啲咪就係去揣測,若你覺得有呢個可能,咪放長雙眼睇」。

爾冬陞前晚出席慶功宴時,曾表示若金像獎變得太政治化,便會辭任金像獎協會主席一職。他無奈地說﹕「其實我覺得(政治化)好煩,唔好煩我啦。如果你令到我厭惡,我就唔做啦。我只是一個拍電影的人,又一把年紀。」但他又稱,「其實又煩唔過拍一部電影嘅……但仲有兩年任期都會做埋嘅」。 他希望外界不要過分解讀他的說話,應集中注意力於金像獎本身。

明報記者

RELATED