工藤佑采撐馮盈盈「公廁論」 莊思明疑反擊:水不是用來抽

文章日期:2018年09月24日

【明報專訊】2016年港姐冠軍馮盈盈日前在節目《#後生仔傾吓偈》談論如果港姐嫁有錢人的問題時,爆出「公廁論」引起爭議,有批評她作為港姐冠軍言論太大膽,師姐莊思明更直指感覺很cheap。馮盈盈解釋是複述網民的用語,不代表她的立場;莊思明則強調對事不對人。事件看似平息,但被封「黑面港姐」的工藤佑采前晚突然在社交平台發文撐馮盈盈夠真實,不戴假面具,暗窒莊思明。莊思明昨日發文疑似反擊,暗指有人「抽水」。

娛樂組

工藤佑采前晚上載有關馮盈盈的報道,寫道:「其實馮盈盈都只係講有部分人對於港姐如果嫁有錢人,會被人批評……等等難聽說話!佢都只係複述事實,不是發表個人睇法!可能言語上身為一個港姐係有點大膽,但係同cheap好似點都拉唔上關係!cheap嘅定義唔係應該係無啦啦,又冇得罪你,又冇話你,但是你自己又話人哋在先咩? 之前拍《#後生仔傾吓偈》有見過馮盈盈 ,其實我覺得都幾靚幾可愛,係講嘢有點太大膽同埋太真實……」

支持馮盈盈唔戴假面具

工藤佑采慶幸自己比賽之前跟男朋友分手,否則也可能被人用馮盈盈用的字眼說她。最後她說:「支持FYY(馮盈盈) 做自己丶唔戴假面具做人!」

莊思明無放棄歌星夢

莊思明昨日發表一段珍惜水的言論,當中似有所指,她說:「水,係應該用來飲,唔係用來抽,請大家珍惜我哋剩下嘅水源。多謝!」她又提到「有多餘時間不如做有意義的事」、「唔好自己對號入座」。

前晚莊思明參與慈善節目演出,負責玩遊戲。她強調不會放棄當歌手,之前已錄好一首歌,只要和舊公司處理好版權問題,自掏腰包5位數就可以唱,可是將歌曲派台宣傳或放於卡拉OK又要再買版權,但她不會怕麻煩而放棄這首花了很多心機的歌。莊思明說:「希望有機會簽新唱片公司,我沒有放棄歌星夢,人是要發夢的。 」

明報影片