三代同堂開騷 鄭中基囡囡輕鬆唱

文章日期:2019年01月31日

【明報專訊】鄭中基將於年三十晚(2月4日)起於紅館舉行5場演唱會,他連日來加緊綵排,心情緊張又興奮,因今次特別有三代同堂表演。他說7歲女兒Emma有別之前上台唱幾句賀年歌,女兒今次親自揀歌兼唱足全首,爸爸鄭東漢則負責結他伴奏。他笑言:「同Emma綵排時,我以為她會緊張,點知好輕鬆,搞到我唔知點算好,我諗咗好多她緊張時安慰嘅方法,現在全部用唔到。不過OK嘅,大家來睇她表演成點。」

為演唱會地獄式減肥

鄭中基愛女之情表露無遺,連太太余思敏也緊張。早前女兒考試未能參與綵排,太太開金口代唱幫忙錄demo,讓女兒在家一邊聽一邊練習。

鄭中基之前拍自導自演電影《阿龍》,增重至168磅,現在為開騷,又進行地獄式減肥,體重回落到140磅左右,他的目標是138磅,講意頭「一生發」。他的減肥心得是戒油膩、戒肥豬肉,如果沒有舉重就戒澱粉質,可食雞、牛、多食蔬菜、煮食用橄欖油,還有做運動。

娛樂組