邀鄧智偉炮製《別怪她》下集 吳卓羲再闖樂壇向林峯挑戰

文章日期:2019年04月04日

【明報專訊】吳卓羲、鄧智偉、林夏薇等前晚出席「博愛醫院董事局就職晚宴」,吳卓羲獻唱首本名曲《別怪她》,當知道鄧智偉同場,便邀請對方彈鋼琴伴奏。他說這次合作別具意義:「首歌是鄧智偉15年前作給我,今日一齊做慈善,很好的紀念。」他透露年初約鄧智偉食飯已向對方邀歌,他笑說:「《別怪她》15周年,想搵他寫首續集《別怪她 我又要》。」

問吳卓羲是否想在樂壇頒獎禮,跟好兄弟林峯一決高下?他搞笑說:「唔係咩呀,淨係佢攞晒啲獎呀!哈哈!其實唱歌不是為獎,是紀念同拍檔合作15年,等佢寫咗歌先啦!若他幫我作多幾首,出張EP,做埋音樂監製就更好。」鄧智偉讚吳卓羲最近勤力練歌,吳卓羲自言近年投入拍電影和劇集,但沒有放棄音樂事業,間中有登台和練歌。

記者:鍾一虹

攝影:鍾偉茵

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com