紅館騷開鑼小心墮台 古巨基叫粉絲高呼:睇路呀 靚仔!

文章日期:2019年04月12日

【明報專訊】一連四場《古巨基我們世界巡迴演唱會香港站》part 2昨晚於紅館舉行,古巨基穿上黃金戰衣,坐在時光機吊在半空出場,獻唱《爆了》揭開序幕,當時光機降落台上噴出煙霧效果,基仔笑問:「點解今晚架時光機咁大煙嘅?」然後興奮大叫:「我又來到這裏了,紅館呀!」接着基仔唱出《夢中人》。

減少兩行座位 舞台加闊

由於去年他開個唱part 1時,曾不慎差錯腳跌落窿受傷,今次他明顯小心得多,身邊有多名舞蹈員圍住移步離開機關,基仔說:「呢個時候好須要注意安全,等班外星人帶我行開少少先。」他又問觀眾有否看過part 1?台下傳出歡呼聲回應,他笑指粉絲有愛,無論有沒有來過都知上次有少少意外,他說:「所以今次減少兩行座位,個舞台造闊了,翻筋斗都仲得。今次開part 2最多人跟我講的說話不是Good Show、加油,而是叫我小心睇住個窿,不要跌落去。所以希望大家提醒我,將你們的擔憂講出來。我想借大家聲音大叫『睇路呀,靚仔!』」觀眾立即照做,基仔笑說:「我的提議好低B,竟然有人在紅館這樣做,多謝你們。」

來捧場的「男神」黃子華、「女神」周慧敏與老公倪震入座時引全場起哄,其他嘉賓有蘇施黃、蔡一智、薛家燕、方力申、鍾舒漫、泳兒、羅力威、江美儀及陳敏之等。

記者:鍾一虹

攝影:鍾偉茵