阮兆祥中環Busking 被大漢嚇驚

文章日期:2019年05月25日

【明報專訊】阮兆祥多年前參加歌唱比賽而加入娛樂圈,早前他宣布回歸樂壇,除計劃推出唱片,還會於10月舉行演唱會,令粉絲期待。前日是阮兆祥52歲生日,他於中環ifc行人天橋及中環碼頭舉行兩場「處男快閃Busking」,先後獻唱《K歌之王》、《心之科學》及《愛很簡單》等,吸引大批途人圍觀及拍片,還要求合照,阮兆祥有求必應,氣氛熱鬧。

不過他轉往碼頭獻唱時,突然有3名彪形大漢出現,聲大夾惡問:「邊個畀你喺度唱歌呀?嘈住我知唔知呀?你話唱就唱呀?」工作人員解釋有申請。大漢繼續說:「同邊個申請呀?有無同我申請呀?」氣氛一度緊張,祥仔嚇至不懂反應。阮兆祥事後笑言仍猶有餘悸,他說:「我已經好緊張,係我一生人第一次Busking。唱唱吓有幾個人衝埋嚟,仲好有殺氣,又聲大大,初初我都有啲嚇親,後來先知虛驚一場。」他賣關子說稍後會在社交網解釋,到時大家會跟他一樣「驚」喜。

娛樂組

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com