感疲累向網民說再見 黃秋生:我從來不是港獨

文章日期:2019年08月30日

【明報專訊】黃秋生一向敢言,自反修例運動開始,不時在社交平台表態。秋生昨日突然在facebook寫下夾雜繁體及簡體字的留言,說他很累,並向大家說再見。他寫道:「各位,我癐(攰)啦。再見。喜歡我嘅朋友唔使擔心,我唔係去死,我會堅持信念,大家都係,大丈夫有所為有所不為。我只係癐啫。痛恨我嘅朋友,係,係朋友,我唔憎你哋,因為我都唔識你哋,你哋對我亦無任何影響,我只係因為私人原因,疲倦而已,你哋亦唔使高興,因為你哋並無成功咗啲乜。」

他又特別以簡體字寫出:「最後,我從來都唔係港獨,亦唔喜歡暴力,同大多數人一樣。我只係一個有獨立思想,喜愛知識,而且憎惡邪惡嘅普通香港人。其實,內地都有好多聰明俊秀嘅人才。還有,蝗蟲不是我說的,我寫的那句是文言,不懂別亂說,蝗蟲是一個導演罵的,而且他現在還在大陸,看似挺受你們歡迎的在撈你們的金呢。香港人,加油。」

張堅庭:我反對港獨

另外,導演張堅庭昨日也在社交平台寫道:「離譜,有人話我支持港獨。我當然是反對港獨,我們這年紀的都是大中華膠。」微博流傳指張堅庭是「港獨頭子」、「支持廢青暴力反中亂港……」聲稱會抵制他在廣州開辦的餐廳。

娛樂組