袁詠儀48歲生日 張智霖「一包魚」做禮物

文章日期:2019年09月07日

【明報專訊】袁詠儀(靚靚)昨日聯同張玉珊、蔡一智、蘇永康及崔建邦出席慈善活動,到社區中心與一班長者提早慶中秋;適逢靚靚今個星期(9月4日)48歲生日,張玉珊送上蛋糕祝賀;靚靚表示生日願望是身體健康,外貌保持年輕。

靚靚透露早前和丈夫往日本旅行,其間見到一幅金魚畫拍賣,十分喜歡,於是參與競投,因不熟悉程序不停舉手,過程非常搞笑,最終以數萬元投得心頭好,還與該名藝術家成了朋友。

此外,靚靚再收到一份生日驚喜,「Chilam從日本訂購了禮物送我,初時還以為是『包包』,拆開後見到是一包魚造型的藝術品,覺得好得意、好靚、好開心」。靚靚認為買手袋和買藝術品,都可收藏當作投資之用;至於兒子魔童則主動陪媽咪一齊睡覺,早上返學前祝媽媽生日快樂,更將月餅當成蛋糕切餅祝壽,令靚靚心甜不已。

記者:林蘊兒

攝影:鍾偉茵

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com