8年前拒做手術開心生活 黎瑞恩胰臟兩瘤神奇消失

文章日期:2021年05月19日

【明報專訊】48歲黎瑞恩8年前因胃部不適做全身檢查,發現胰臟有兩個瘤,初時以為是幽門螺旋菌或是腸道有瘜肉,經檢查後發現胰臟有陰影,前晚她在社交平台報喜訊,並憶述當時身體情况:「最後再詳細檢查後,發現胰臟真係有兩個瘤。醫生話通常末期才看到,幸好暫時是良性,因為一個(瘤)喺頭,一個喺尾,要切嘅話,喺頭嗰個黐住其他器官,所以每個器官都要切三分一。」

最後她決定不做手術,醫生告知沒有藥食,並忠告她「咁你以後開心啲啦」,所以她抱着「過一日、賺一日」心態開心生活。

勉勵病者 樂觀面對

日前她又肚痛入院,以為時日無多,怎料經檢查後,胰臟兩個腫瘤神奇不見了。開心到癲的黎瑞恩說:「原來唔好諗埋咁多無謂嘢及負面嘢,真係可以醫病㗎。所以我想同大家分享我嘅諗法,希望無論患咩病嘅朋友,大家唔好絕望,放鬆及樂觀,凡事都有可能!」

稍後和黎瑞恩合演舞台劇《男人40 CEO》的馬浚偉留言:「沒錯,喜樂是良藥,善良是妙方!」

娛樂組