讚風趣有才華 張敬軒對Serrini流口水

文章日期:2022年05月16日

【明報專訊】張敬軒(軒仔)演唱會補場前晚舉行第5場,稱每場騷都當尾場,觀眾每晚完場後不肯離開而兩三度安歌,前晚破紀錄四度折返舞台,令歌迷非常開心。他透露20周年演唱會,本來是送給自己40歲的生日禮物,沒想過由40歲開到41歲,感激大家給他機會。疫下開騷有一定心理壓力,其間他學會要好好活着,把握在世的時間,做喜歡的音樂。

軒仔自爆做新人時,曾被叫「嘉賓王」,做過好多前輩演唱會嘉賓,得到好多人認識,現在要給機會新人。他介紹嘉賓Serrini出場時,讚對方是有才華的女人,並笑說:「佢好叻又有趣,令我流晒口水,希望將來合作做音樂。」

自認好dry

軒仔見到Serrini即笑談對方的「戰衣」,「咁似聖誕樹?波波裙……我以為係小鳳姐(徐小鳳)。」 Serrini說:「我似雀仔,係咪?其實呢件係絲絨被。」隨後表示有禮物送給軒仔,並說:「我見人人都有禮物,不過我唔會送果醬嗰啲……呢個係一個鑽石砌割嘅心形葉。」軒仔接過盆栽笑說:「我知呀,呢種叫多肉植物嘛。」Serrini回應:「咪係我囉。多肉樹樹……你唔使淋咁多水,dry dry哋就得。」軒仔搞笑說:「dry dry哋,咪似我?」

Serrini講「有味」笑話

Serrini演唱完後,在後台聽到軒仔的《櫻花樹下》音樂響起,抵死笑說:「我又要『泰國捐精』。」然後待軒仔唱到「太過堅貞」時,便自拍高唱「泰國捐精」,表現興奮。問她於台上是否很緊張,Serrini說:「真係唔知點解,見到軒仔就緊張到不得了,想講嘅說話都唔記得咗。」

此外,軒仔收到不少應援物打氣,在社交平台上載其中兩款應援物照片,包括類似節慶廟會的花牌和仿某品牌藥油盒紙牌,他笑問︰「點解人哋啲應援物咁靚,我啲應援物咁特別,Hung Hom Style……差個化寶盆喎大佬!你哋會唔會太黐線?」

娛樂組

■更多娛樂猛料 ﹕ol.mingpao.com