明春辦音樂派對婚禮 伍仲衡預告獻唱想賓客「畀燈」

文章日期:2023年10月25日

【明報專訊】無綫歌唱比賽節目《中年好聲音2》評判「伍Sir」伍仲衡今年初在演唱會向女友Ida求婚成功,日前接受TVB娛樂新聞台節目《StarTalk》主持許文軒訪問,透露婚期定2024年春季。

伍仲衡11月入「五」50歲生日,踏入人生另一階段,他說:「𠵱家正準備婚禮,明年春季,在一個充滿春意的季節舉行婚禮。其實好多人都以為我結咗婚,之前去美國只係同王菀之做騷,唔係去拉斯維加斯註冊。我個人比較鍾意同朋友分享,與其話搞婚禮,其實係一個party,一定會有音樂,會有Live Band,叫好多朋友上台唱歌,亦都係我嘅個人演唱會,迫啲朋友聽我唱歌,仲想叫啲賓客畀燈(評分),自己轉出嚟。𠵱家努力減肥,有跟教練,真係好辛苦,希望到時著到件禮服,𠵱家著衫開始鬆番啲。」

最近伍仲衡推出首本《伍仲衡作品鋼琴集Vol.1 》,他表示對鍾意彈鋼琴的人而言,可以擁有一本自己創作作品的鋼琴集,絕對是成就解鎖。他推出琴譜外,還有純鋼琴唱片,透露錄音時有難度,因為平日彈琴10次,次次都不同,這是流行曲好玩的地方,可以即興,錄CD不能太即興,要跟樂譜一樣,每首歌錄音起碼彈30次以上。

娛樂組

相關字詞﹕每日明報-娛樂