利物浦忠粉自封「利迷迷」

文章日期:2024年01月12日

【明報專訊】鍾仔熱愛足球不容置疑,是英超球隊利物浦忠實粉絲,這也是監製找他飾演角色「利記」因由,他說:「其實我最欣賞是利物浦球迷,你見到利物浦很長時間沒有獎,成績有高有低,也試過接近攞獎又攞不到,但見到利物浦球迷從沒有離棄球隊,每次入場都一齊高唱球隊主題曲,贏波一齊笑,輸波一齊喊,看在眼裏令我非常感動,所以我會叫自己做『利迷迷』,就是利物浦球迷的球迷。」

見證香港足球由盛世下滑

對於香港足球,鍾仔確是愛之深恨之切,由香港一代球王張子岱輝煌時期開始睇波,看着香港足球由盛世下滑,他說:「到現在看不到香港足球出路,都幾悲,有時都覺得好可惜,暫時看不到發展路向,但香港一定有球迷,正如美斯嚟踢,會否無人入場睇吖?問題是香港足球提供這個水平給球迷,點睇呀?我覺得唔應該係咁,但你想香港足球變到英超咁又無乜可能,應該做到令球迷對香港足球有歸屬感,可惜根本不夠有水平的華人球員。」

相關字詞﹕每日明報-娛樂