去年失戀喪父 趙善恆自揭抑鬱「爭啲想走」

文章日期:2024年02月20日

【明報專訊】樂隊ToNick主音趙善恆(恆仔)去年2月跟拍拖10年的女友譚杏藍分手、4月受喪父打擊,情緒備受困擾,自揭抑鬱了一年兼「爭啲想走」。恆仔昨凌晨在社交平台發文,「有啲嘢好想講,因為我怕我真係會做傻事。我只會講一次,都唔會再回應,話說啱先有個『朋友』走埋來同我打招呼,咁我客氣咁寒暄咗幾句就算,但同呢位『朋友』對話之後,發現我真係頂唔順喇,其實我抑鬱咗一年,爭啲想走,感謝跑步真係救咗我好多。上年我爸爸走咗,亦同一齊好多好多年嘅女朋友分手,分咗手之後,當每一個人關心問我點,佢哋都會不經意咁講一句:『原來你乜都唔知㗎?』然後我就會聽到一個新嘅人名」。

有新戀情 想好好生活

恆仔稱做幕前不想引起不必要風波影響工作,一直隱瞞自己情緒,扮正常,發放正能量,用了一年時間處理他的心情,並稱無死已經好好彩。他透露近况說夾band好開心、拍戲好開心,亦開始了一段新感情,以建立家庭方向出發,「好少打咁多字,但因為發現我真係面對唔到呢個情緒,唔想工作唔到、生活唔到,唔想開始唔到一段健康嘅新關係,所以最重要係唔該咁多位關事嘅『朋友』,唔好再走過來同我打招呼。我唔會公開任何人名,只係想你哋知,我唔再係咩都唔知,𠵱家我只想好好生活」。圈中好友阮小儀、盧巧音和游學修等留言鼓勵恆仔,兄弟周國賢留言稱恆仔一直都好勇敢、善良,會陪他一齊行,不要放棄。

娛樂組

相關字詞﹕每日明報-娛樂