【娛樂場】出道歌《FM520》賣甜 新人曾傲棐首拍MV最驚阻人收工

文章日期:2024年05月15日

【明報專訊】「00後」曾傲棐(Arvin)10多歲起於街頭Busking,前年獲張敬軒邀請登紅館舞台,之後加盟英皇娛樂。近日推出出道歌《FM520》,由Jay Hong、INDY、Jaykick作曲編曲、陳詠謙填詞,廖志華監製。

Arvin表示新歌走sweet爆R&B曲風,「歌名嘅『FM』係stands for『frequency modulation』,希望在愛情入面可以搵到一個同頻的人,唔使講好多嘢已經勝過千言萬語」。

水瓶座的Arvin求知慾強又怕悶,喜歡涉獵世界所有冷知識,上至為什麼蛋黃醬一定要用雞蛋,下至IMAX的規格。

自認「吹水佬」

Arvin整天講東講西,十分喜歡陳詠謙為新歌填的詞,覺得充滿其「吹水佬」特色,「這首歌好sweet,但有些位,例如歌詞『然後扮演小魔星』,在演繹時,會比較偏向用自己一些百厭嘅唱法表達畀大家聽,希望大家可以了解我多啲,我有時候好冇厘正經。就算追女仔,我都不會一本正經,講好多廢話」。

Busking出身的Arvin起初不太習慣於錄音室錄音,需時掌握Busking與錄音在技巧上的分別,「一開始覺得自己是零,諗太多,想呈現監製要求的效果變得綁手綁腳,好多謝監製廖志華提點。其實有些take我哋過咗,錄音室時又覺得如果想行遠啲,就要再做得好啲,我同監製講:『你唔好放過我呀,覺得有小小唔得,就算啲音可以執到,都畀我唱多take啦。』」最後他沒有包袱地唱,碰撞出不同可能,新歌達到令人意想不到的效果。

Arvin在新歌MV中飾演來自外太空其他星球的人,乘坐的太空船有一個通訊裝置,他不斷調頻看看有沒有其他人可以跟自己對頻,「好好彩同到一個地球女仔通話,我就來到地球,接埋她一齊向着我們未知的太空旅程進發,好似大家搵到自己啱嘅另一半,在未知的愛情入面探索不同的可能」。

拖女仔手倍添緊張

Arvin首次拍MV,面對多部攝影機十分緊張,「一路以來就算唱歌都好,都是匿埋屋企衣櫃錄歌,拍MV時好驚阻住人收工」。除面對鏡頭,拖女仔手亦令Arvin大為緊張,「好耐冇同人拖過手,這個MV雖然不算多親密接觸,但第一次拍MV就有女仔、又要拖手,係有些緊張」。

相關字詞﹕每日明報-娛樂