【離開郵輪1個月】被衛生署官員問健康狀況 陶傑自爆「唔舒服」 (21:47)

文章日期:2020年02月27日

才子陶傑早前乘坐「鑽石公主號」郵輪旅行,之後郵輪上有一名老翁確診患武漢肺炎,雖然陶傑本身沒有不適情況,但亦盡量減少外出並自我隔離。今晚(28日)陶傑在facebook貼文,表示衛生署官員昨天(27日)致電恭喜他:「你離開鑽石公主號已經夠一個月,請問你有冇覺得唔舒服?」陶傑說:「有。一個月來林鄭月娥仲未下台,我好唔舒服。」陶傑表示衛生署官員裝作聽不到,並說:「恭喜你,你可以正式出山了。」

陶傑表示:「既然商業電台光明頂,連駐港解放軍都聽,我太耐冇真人出現,解放軍叔叔會唔會都冇乜心機?慶祝新生,今晚(28日)十一點,現身商台光明頂Facebook直播。瘟疫蔓延,大家千祈唔好送花籃來電台,係(喺)屋企今晚打開個電腦Screen睇就得了!」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕陶傑 鑽石公主號 衛生署官員 武漢肺炎 商台 光明頂 瘟疫蔓延