李思雅呼籲小心選擇動物醫院 愛犬剝17隻牙後失明 (13:26)

文章日期:2021年01月31日

無綫藝人李思雅(Cindy)在社交平台呼籲有寵物的主人不要去元朗某間動物醫院,指《東張西望》曾播出過這是黑店,是間搶錢及醫死狗的醫院,事緣她的愛犬最近亦中招,原本帶狗狗去睇牙,醫生卻說腎有事要吊鹽水,要她買下一些配方糧,又聲稱狗狗可能要剝牙。當追問牙齒嚴不嚴重及要剝幾多隻牙,就推說洗牙後才能決定,結果狗狗被全身麻醉剝了17隻牙,上顎只剩4隻,下顎無牙。

李思雅大呻愛犬手術前可以跟她一齊行山,視力正常沒問題,可是經過這次剝牙手術後,雙目失明,之後她詢問過一些醫學界朋友,很大機會是剝牙失血過多,令狗狗體溫太低,導致眼的神經視網膜受損而盲。

李思雅留言:「我真係好唔安樂...我唔知道剝牙可以搞到咁嚴重,以為只係小事,冇再去多幾間寵物醫院查詢,點知睇咗間⚫️店,可能根本就唔需要剝17隻牙,可憐嘅狗狗盲咗,我都有責任。但想借此提醒大家一定要小心選擇動物醫院,如果唔係後果可以好嚴重!」

(即時娛樂)