呂爵安跳唱歌MV群星客串 染血新娘小儀 裝修工人盧瀚霆 (22:47)

文章日期:2022年04月01日

MIRROR成員呂爵安(Edan)今年一改曲風,跳唱新歌《Elevator》以輕鬆幽默的歌詞內容,大談在人生中遇上各樣事情時,應放輕鬆的心態。今次歌詞、MV以至舞蹈編排,盡現Edan鬼馬一面。

Edan首度挑戰個人跳唱歌,他希望推出一首比較開心,同時又是跳唱的作品送給樂迷。他說:「相信大家等咗一段時間,同埋新一年都想嘗試新風格,加上自己鍾意跳唱,雖然唔叻,但都想有呢個嘗試。」歌詞借升降機比喻人生中的重重關卡,Edan解構歌詞內容:「好似等𨋢,你要等架𨋢到,先可以入𨋢,架𨋢唔到,又或者發生乜嘢意外、你喺架𨋢裏面但層層停、困𨋢,呢啲都好似我哋嘅人生,好多時都控制唔到,倒不如換個心情,大家唔好咁急,放輕鬆去對待人生每一件事。」

《Elevator》歌詞內容很有故事性,MV也以這個走向發展,在開心節奏下,畫面呈現熱鬧氣氛,Edan不但扮鬼扮馬,一時做自己,一時變身保安員、模特兒,期間又吊威吔在升降機內被揈來揈去,瞓身演出。

MV邀請多位嘉賓客串,包括隊友盧瀚霆(Anson Lo)與柳應廷(Jer)飾演裝修工人、羅家英飾演的士司機、阮小儀飾演滿身血漬斑斑的新娘,及《闔家辣》導演鄭晉軒(Coba)飾演外賣仔。Edan說:「咁啱MV有咁多角色需要搵人演繹,家英哥同小儀好快喺我腦海中彈出嚟,仲有Jer、Anson Lo同Coba,好開心嚟幫手參與,相信有留意我嘅人或者我嘅粉絲(爵屎)都會對佢哋參演感到興奮。」

首次單人匹馬演繹跳唱作品,沒有MIRROR兄弟在旁,Edan坦言有感到孤單,但怯的感覺更見強烈:「到咗自己一個去做跳唱,先發覺自己喺跳舞上好冇信心,驚跳得唔好。今次搵咗肥仔(梁業)排舞,我大學時他已經係我跳舞老師,不嬲對佢排舞好有信心,會諗好多畫面嘢,填補我嘅不足。排舞後先發現自己仲有好多動作做得唔夠好,所以拍MV前一晚,肥仔幫我加操一堂,拍跳舞部份好緊張,擔心效果,但應該OK嘅。」當日拍跳舞部份時,第一個出錯就是Edan,他隨即喊停,搞笑道:「我呢啲叫以身試法,跳錯要即刻出聲,唔好嘥力。」

《Elevator》歌詞是否他的寫照?Edan坦言對很多事情都順其自然,覺得這種價值觀好舒服,能夠自我安慰同時又夠正面,很多時只想做好本份。Edan偷偷分享自己偶爾心急的一面:「唱歌阿Sir成日話我好急,例如佢教我一個鍛鍊,我就係咁做,鍾意用死力,死衝爛衝,但其他處事方面,我又唔係咁急!」

(即時娛樂)