陳蕾貼心送咪套 張敬軒收許靖韻小背心被叫除衫 (21:40)

文章日期:2022年05月28日

張敬軒(軒仔)紅館演唱會補場昨晚第14場,嘉賓有陳蕾及許靖韻。軒仔介紹同鄉陳蕾出場說:「她同我來自同一個城市,亦是唱作人,每一次在工作場合見面,都覺得她好冷艷,好cool,好有距離感,點解這個新人成日口黑面黑。」陳蕾聞言說:「我有好多感受想話你知,我中學在廣州睇過你好多演出,當時你剛出道,廣州出個歌手叫張敬軒,我哋周圍介紹畀身邊同學知,大家覺得好驕傲好光榮。今(昨)日好開心有機會你邀請我來做嘉賓,多謝你。」她續說:「我不是有距離感,為証明我其實好貼地,又隨和,我準備一份禮物給你。我想過從早餐方面出發,送鹹菜配白粥都幾好食。」軒仔聽到忍不住插口說:「 難道我還未夠鹹??可以再鹹少少?」引得觀眾大笑。

陳蕾之後指因太多人送食物,而她最近學針織,就親手織些東西,雖然她不熟軒仔的Size,但估有一個Size比較清楚。說完從口袋抽出「條」狀物體,軒仔與觀眾見到爆笑,軒仔說:「喂,你呢個咩嚟先?咁形狀?離遠望,我估都差唔多Size,中間重有個心形,可以笠係邊呢請問?」陳蕾說:「其實係笠喺個咪度。」然後拿著個套問軒仔:「你要唔要我幫你笠?」接著親手幫軒仔個咪載套,說剛剛好。軒仔笑說:「好爆呀你呢份禮物!」陳蕾忽然又指著個套說:「哎也,唔好意思,有啲貓毛黐咗喺上面。」軒仔狂笑說:「毛我冇乜所謂。」 陳蕾再來一句:「原來好似短咗少少。」軒仔聽到「短」不甘示弱說:「低估好過高估呀!多謝你先,好溫暖,呢份係人生收過最有心思禮物!」

安歌時小師妹許靖韻出場,她有花名「小背心」,帶了一件小背心上台送給師兄軒仔,她說:「因為你之前送過件三點式畀我,提醒我做人做事要記得三點,同事又話你操得好弗,但冇乜點露 ,所以我想送件小背心畀你。」全場觀眾起哄大叫「除衫!除衫!除衫!」軒仔笑說:「你唔係諗住叫我即刻著呀嘛?你哋未見過麻甩佬著背心咩?」接著作狀除衫,令全場興奮,但最後沒有除,笑稱:「嘩,要睇我即場換衫,張飛就要1680啦!應承你,下次著畀你睇!」

(即時娛樂)