《愛我別走》圓滿落幕 林海峰稱「序有應得」 黃子華:有今生冇來世 (16:40)

文章日期:2023年04月24日

由黃子華及林海峰主演的49場舞台劇《愛我別走》,昨晚(23日)在西九文化區戲曲中心大劇院圓滿落幕。

黃子華、林海峰連同編劇莊梅岩、導演陳曙曦、監製王耀祖、周怡、黃懿雯一同謝幕,現場掌聲如雷。林海峰表示一晚演10場戲10個角色,全賴台前幕後工作人員合力完成,他借觀眾聲音向台前幕後大喊:「你哋係咪人嚟㗎?!」藉以答謝團隊付出,其後亦叫大家珍惜最後一次機會,大呼4個字,並率領全場觀眾向子華大叫:「大佬好嘢!」

林海峰說自己不是劇場人,但能夠參與劇場演出,非常感恩。他多謝莊梅岩給予機會,能夠跟如此好的團隊合作,實在好開心,他坦言:「由《短暫的婚姻2022》直落到𠵱家好似無停過,過咗一段好豐盛日子,特別要多謝莊梅岩,謹代表『彭羚兒童發展基金』多謝你。」

他續說:「我覺得好充實,中間參加了香港電影金像獎,得到最佳男配角提名,結果輸咗畀第一屆金像獎男主角兼終身成就獎嘅許冠文先生,我覺得自己係『序有應得』的,但起碼叫做行過紅地氈,喺度謹預祝黃子華先生『下年到你喇!』」

他又提到:「比起參加金像獎,對我嚟講更加重要嘅事情,就係能夠參與今次黃子華舞台劇嘅演出,我覺得我已經得到了最佳男配角嘅名銜,多謝黃子華,多謝黃子華!」說罷便與子華相擁,答謝對方。

黃子華亦感觸表示:「喺現場咁多人入面,識阿Jan(林海峰)係識得最耐,因為我哋一齊喺商台嘅時候,當年軟硬天師大紅大紫時,我就係離佢六呎位喺商業一台做緊嘢。」林海峰插嘴:「之後就一路沉落去喇...」

黃子華笑指:「各有浮沉啦,人生就係咁樣...好坦白講,點會諗到好多年後,會有機會可以同林海峰先生一齊同台,一齊奮鬥3個月。人生好多奇妙嘅事情,係可以發生嘅,係想像唔到嘅,更加奇妙唔係話有機會合作吖嘛,而係阿Jan人如其名『好精』又『好正』嘅,我都歎咗佢2﹑3個月,真係非常之開心,好多謝大家畀呢個機會我哋一齊合作。好多謝莊梅岩,係莊梅岩拉攏我哋嘅,我哋都冇諗過有呢個可能。」黃子華還笑說:「有今生冇來世,係得今次機會嗌回水咋!」

最後二人跟現場演奏的「小兵」 Le Petit Soldat樂隊,與觀眾全場大合唱一句「各位觀眾晚安」,為《愛我別走》舞台劇畫上圓滿句號。

相關新聞:49場《愛我別走》完美落幕 林海峰放大假 黃子華發文訴心聲

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕愛我別走 黃子華 莊梅岩 林海峰