不是你不愛你|孫慧雪客串演老闆娘 首見譚旻萱另眼相看 (16:49)

文章日期:2024年01月27日

譚旻萱(Mandy)、梁仲恆(阿炳)與陳昊森主演的電影《不是你不愛你》除了3位主角的愛情故事、「花園街五小強」的友誼、袁富華與梁仲恆及陳昊森與林國斌兩對父子情,葉念琛亦碌盡人情卡邀請多位愛將亮相,其中一位是當時剛生完BB的孫慧雪。拍攝當日,曾參與葉念琛作品《失戀日》的麥明詩亦驚喜探班。

孫慧雪曾演出葉念琛執導的電影《失戀日》、《我要發達》、《我的情敵女婿》、《我的荀盤男友》、《阿索的故事》、《致命24小時》及電視劇《美麗戰場》。她說︰「今日係我生完第二胎,產後復出嘅第一個工作,我上次生完BB之後,坐完月嘅第一日都係拍葉導演電影,多謝導演咁賞識我。」當日拍攝的劇情講述飾演阿寶的譚旻萱離開成長的花園街,決定到中環生活,到餐廳見工做侍應,孫慧雪就是餐廳老闆娘。坐完月的孫慧雪精神飽滿,聽完葉念琛簡單講解就埋位,多角度拍攝都是一Take完成。

孫慧雪完成拍攝後表示首次跟譚旻萱見面和合作,她說︰「今日嚟演出餐廳老闆娘角色,Mandy嚟應徵做侍應,我梗係請佢啦,咁靚女,一定會有好多客人嚟幫襯。其實未拍呢套戲之前,我Follow咗Mandy個Ig好耐,我仲經常同葉念琛導演講『Mandy超靚』!今日第一日同Mandy演對手戲,亦都係第一次見面,我幻想Mandy係好嬌嗲嗰種女神,認識後發現佢非常爽朗,都係超級女神,但係豪邁爽朗型,同佢傾偈會笑唔停,同我喺Ig認識嘅佢好唔同,真人更加可愛。」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕譚旻萱 葉念琛 孫慧雪