馮素波憶嬰兒時期1日死7次 曾遭母親遺棄 靠叔叔救回一命 (17:46)

文章日期:2024年03月19日

79歲馮素波(波姐)早前透露過年前已約滿效力30年的無綫(TVB),回復自由身。出身於演藝世家的她,父親是60年代粵語電影演員兼導演馮峰,她有10名弟妹,馮寶寶是她同父異母的九妹。離開TVB後的波姐,原來正計劃推出自傳,她近日(17日)在其網上頻道分享小時候12歲前的童年經歷,透露出世後非常虛弱,多次命懸一線,更曾因此幾乎被母親遺棄。

波姐透露其名字「素波」,取自其廣州出生地點廣州「素波巷」。她解釋父親年輕時要穿州過省演出,母親怕被丈夫問起孩子在什麼地方出世時會忘記,於是就以出生地點為子女取名。波姐說她跟出世後不久就夭折的兩個家姐一樣,甫出世就有「急驚風」這病症,曾「1日死7次」。她回憶︰「我媽媽講俾我聽,我出世嘅時候有『急驚風』呢個症候,1日可以死7次。 你哋聽過未呀? BB仔可以死7次。唔係淨係我媽媽講,我阿叔阿嬸個個都話︰『你條命幾硬,1日死7次,幾多人先至湊大你。』何謂死7次呢?原來我一抽筋就縮埋晒個人,唞唔到氣,塊面變晒白色,佢哋就要諗辦法救我。嗰陣時就靠我媽媽啲長輩點着油燈,吹啲火埋去我塊面度,等個BB『紮』起。咁就救1次,1日要救我7次。佢哋見我唔郁,又倒啲油落隻手度捽,捽到㷫就焗我肚臍、背脊、膊頭等位置,靠佢哋手掌嘅暖打落BB個身度,佢啲脈搏就起番,就係咁樣救我。」

波姐表示其病况一直沒改善,當時母親抱住她跟隨父親的戲班到不同的鄉村演出,因村民迷信,有時要瞞着不讓人知道她的存在,有時就要祈福拜神。波姐續說︰「當時村啲人有啲迷信,成日抱住一個將死嘅細路哥去鄉下做戲,又要拜神又要祈福。有一日,我媽媽想丟低我。當時我媽媽只有21、22歲,佢話要湊住一個成日病嘅BB,帶畀咁多人唔方便,有時去接戲又要瞞住嗰度啲鄉親父老。都就嚟死囉,佢就將我放咗喺牆邊角落位,搵塊布包住我。如果有福嘅,就有人執到我去養;如果唔得,就由得我自生自滅。我媽媽就行咗出去,但我阿叔覺得我未斷氣,唔忍心,返轉頭抱起我。佢話孭起我,我死咗都唔知,於是就跟咗戲班出去。後來,我阿叔發覺我唞唔到氣至會抽筋。當時我阿叔只有10幾歲,佢發現我個鼻入面有好多鼻屎,佢就用口幫我啜咗好多青色鼻涕出嚟,咁我就唞到氣。」

波姐1960年代從母親及叔叔口中得知這些事,曾問母親當年為何那麼忍心要丟低她。波姐續說︰「佢話喺我之前,佢都死咗兩個女,都係因為抽筋呢個病症而死,輪到我已經係第3個。佢覺得佢後生,當然係愛情偉大,唔想爸爸被人批評。佢覺得自己仲有得生,所以就將我丟低。 我阿叔就覺得我係一個生命,我都未死,到我真係斷氣至丟低我都未遲。如果我沿途死咗,佢都希望搵個地方葬咗我。」波姐被叔叔救回一命,直至有次家人到一條村演出時,契姨向一名中醫請教,最後將切了片的人參煮給她吃,才令其病情慢慢好起來。

(即時娛樂)

相關字詞﹕馮素波