歐陽德勛自認姣婆 苦等10年再開咪:我仲流住做廣播嘅血 (18:16)

文章日期:2024年05月01日

57歲的歐陽德勛在1984年參加新秀歌唱比賽入行,之後簽約唱片公司成為歌手,再獲引薦加入電台做DJ,曾在多個電台擔任音樂節目主持,經驗十足的歐陽德勛,月前在馬浚偉邀請下加盟新城廣播,並於星期一至五晚上9時至10時,主持節目《沿途有我》。

歐陽德勛接受朱子昭主持的《新城廣播關注組》訪問,談及獲馬浚偉力邀的經過,他表示:「好感恩夢想成真,我真係以為唔會再做電台廣播,仲要係咁有規模機構,馬生只同我講,幾時做節目,播咩由我決定,真係自由到不得了,佢叫我做番自己style,總之好聽就得,剩係唔准我播佢啲歌。」

《沿途有我》已播出個多月,雖然德勛在樂壇和廣播界經驗豐富,但他謙稱自己如一粒塵埃,更大讚新城廣播給他有家的感覺,他說:「我曾經去過不同地方做過廣播,但呢到全部嘢對我來講都好新鮮,因為自己停咗一啲日子冇做電台,我同啲朋友講,我仲係流住做廣播嘅血,簡單啲講,我係姣婆,好恨開咪。」

已封咪10年的德勛,坦言經常心癢癢想重返舊崗位,他表示:「都苦等咗頗長日子,一直冇人搵我,有時聽收音機,坐車或聽到人做節目,特別DJ播歌,我會即刻諗如果係自己,我會夾呢隻歌,當時嗰啲雞皮就出晒嚟,我會感動到自己。」

德勛又憶述初入行做DJ,由於當時錄音室不多,所以經常要三更半夜返電台錄音,甚至要提早回去排隊等候錄音室,德勛表示:「有時仲要通宵喺到瞓,要輪流排;如果有前輩DJ畀嘢你剪,你已經係覺得袋錢入你袋,呢啲係錢都買唔到,如果畀人鬧,我哋唔敢出聲,佢肯鬧你,表示佢肯教你,不過我冇遇過,我係感恩嘅。」

(即時娛樂)

相關字詞﹕歐陽德勛 馬浚偉