「俄仔」Ansheles病牀上拍片報平安 透露坐白車送院時曾被拒收 (14:23)

文章日期:2024年06月01日

在港發展多年的俄羅斯29歲網紅「俄仔」Artem Ansheles早前因急病送院,情况嚴重,其經理人NEO透露他因肺炎危及心臟位置,情况一度危急。仍然留醫的俄仔昨天(5月31日)在社交平台上載自拍影片報平安,片中的他樣子疲倦,但精神尚可。

俄仔寫下近800字的長文交代出事過程及現在的身體狀况,他說︰「首先我要好多謝大家,連日嚟我都收到大家好多好多嘅支持同關心。令我喺呢段身體同精神上都好困難嘅時間得到力量。大概一個月前,我開始感覺胸口痛,持續咗個幾星期。原先我唔為意,以為只係壓力大。因為十年前都試過類似嘅胸痛,當時醫生話只係焦慮。一星期後胸痛減輕,我只係覺得個人有啲重、易攰。所以我諗我應該要加倍做gym,迫自己提起番精神(結果證明呢個係大錯特錯)。兩星期後,我開始膚色變黃。雖然我好鍾意睇Simpson,但我覺得有啲唔對路,所以去驗吓血。驗血報告話我一個叫C reactive protein嘅嘢過高,之後我知道咗呢樣嘢係代表身體發炎,但我當刻又唔特別覺得有咩大痛或症狀,所以我再一次不以為意繼續扮Simpson。再過左一星期,我開始發高燒,胸痛開始加劇,痛到好似心口有隻角要生出嚟咁,半夜會痛到醒,迷迷糊糊喺廁所醒咗都唔知咩事...忍咗3晚頂唔順去照肺..結果弊喇..」

俄仔表示因一直未醫好肺炎,以致胸腔積液從肺部流向心臟。他續說︰「原來呢一段時間我一直有肺炎而無好好治療,導致胸腔積液由肺部流向心臟。我即時被照肺嗰間診所call白車送去醫院,但送到去嗰間醫院唔收我,因為佢哋話我有心包填塞嘅風險,而嗰間醫院無醫生可以處理呢種case,但其他醫院亦唔願意接收...當醫生同我講我心臟有可能停頓嗰刻,我個心已經嚇到停咗。呢一段時間我都覺得好震驚、困惑、難以置信。我自問唔煙唔酒、一個星期做6日運動、嚴格控制飲食,點解都會搞成咁?究竟係邊到出錯呢?依家經過治療,我已經好番好多。而我學識咗『放鬆啲啦,香港人』。對自己嘅身體唔好迫得太緊,同埋病向淺中醫~ 令我好感動嘅係近乎所有我認識嘅朋友同粉絲都真切關心我嘅情况,抱歉令大家擔心。依家我嘅心唔係被肺積液包圍,而係畀大家嘅愛同支持包圍(我係咪唔可以咁快講呢啲笑?)但認識我嘅你都知道,我相信治療創傷嘅最好方法就係攞嚟講笑,所以你哋要期待我會拍好多關於健康嘅funny video畀大家期待吧~」

(即時娛樂)

 

相關字詞﹕俄仔