小肥下周開騷化身Party Queen 跟J.Arie到酒吧獻聲預演 (16:12)

文章日期:2024年06月05日

今年是小肥入行17年,而6月13日是他的生日,小肥將於麥花臣場館舉行一連兩場《小肥「完全變態」演唱會》,由《寵物》、《時光機》到近期推出與6號@RubbleBand的《大巡遊》,以音樂讓樂迷深入了解小肥完全體。

小肥自承認出櫃後,開始慢慢認識到真正自己,更愈來愈喜歡這個自己,當決定今年舉行演唱會後,小肥即時想到「完全變態」主題,配以彩虹顏色,以帶出LGBT(同志群體總稱)的精神。

問到今次演唱會賣點,小肥說:「演唱會上半部分呈現大家熟悉嘅小肥,唱大家想我唱嘅歌好似《寵物》、《時光機》,而下半part先會『變態』,因為顧慮仲有新歌未出,大家未知『變態』嗰件事會係點,會唔會小肥變到不倫不類,唔係我心目中認識嘅小肥,我想講『變態』唔係呈現我嘅變化,係一個一直收埋心入面,自己慢慢浮現出嚟,然後到最後佢終於放監,我都係最近先認識呢個一直喺心底嘅小肥,我想喺演唱會介紹佢畀大家。」

小肥演唱會下半場的主題,沒有任何說教,單純Party主題,透露會台上跳舞,歌曲圍繞未推出新歌外,還有音樂總監Jason Kui改編一系列耳熟能詳快歌,小肥說:「配合歌舞昇平、花枝招展八個字,想大家單純嘅心態嚟開party,同我一齊癲一晚。」小肥演唱會以四面台形式,拉近與觀眾距離。

日前小肥聯同6號、J.Arie,由尖沙咀走到中環合共7間酒吧,為演唱會預演。小肥先與6號合唱了新歌《大巡遊》 、再單獨唱出未推出新歌《小心熊出沒》,最後與J.Arie合唱即將推出的新歌《迫池》,每場氣氛熾熱,其中唱到最後一間酒吧,全場觀眾更是不肯放人、大叫encore,令小肥及J.Arie加碼再每人唱多一首歌曲。

事後小肥說:「今次7間有6間酒吧係gay bar,之前見J.Arie做已經好high,透過今次gay bar tour,好想大家入場之餘,畀佢哋知道我嘅新歌、𠵱家做緊嘅嘢,而冇諗過做完呢7場bar tour之後成個人虛脫,因為自己係好易被感受感染嘅人,佢哋真係氣氛好好,我忘我咁演出,係好好演唱會嘅預演同宣傳新歌。」

在好友6號鼓勵下,小肥首次參與演唱會周邊商品,為T恤繪畫漫畫卡通外,亦有配合今次彩虹主題的紙扇、電話繩、腳毛鎖匙扣及襟章。

(即時娛樂)

相關字詞﹕小肥 6號