蕭唯展出埠公幹 兒子愛貓同病倒 江若琳發揮母親神奇力量 (12:32)

文章日期:2024年05月03日

踏入5月,江若琳(Elanne)在社交平台透露上月經歷了一次大考驗,丈夫蕭唯展(Oscar)不在家時,兒子立鈞(Owen)及其中一頭愛貓「金寶湯」同時病倒發高燒。

她說︰「再見了4月,一個令我突然長大的月份,一直我都覺得金寶豬強壯到我從來唔使擔心佢,點知佢突然病倒了,突然間發高燒,完全無諗過平時嘅百厭星病到要住院,心痛到一個點,仲要撞正佢發燒時bb包同日都40度高燒,繼續心如刀割。我亦做好半夜飛車去醫院嘅準備,兩兄弟同病相憐。咁啱呢個艱難嘅時間,先生出差新加坡,我不知哪來嘅勇氣,由一個雪凍咗車牌多年同揸車一直零自信嘅人,喺呢段時間每日奔走港九新界,突然變咗一個車手。我真真正正感覺到做母親嗰種神奇力量!幸好依家兩個仔都無事了!你哋唔好再嚇我啦 !乖啦!你哋健康我就安樂㗎啦﹗依家我幾窄嘅停車場都泊到。原來bb高燒即刻沖涼有用。如何幫貓探熱變成了專家。5月一切都會很好﹗」

Oscar留言讚老婆︰「你成熟了,以後頭家就交畀你﹗」

(即時娛樂)

相關字詞﹕江若琳 蕭唯展